Perkele 2 – Kuvia Suomesta

Dokumentti, K-7

Vuosien kuluessa Suomi on muuttunut kovasti, mutta paljon on yhä perkeleellistä. Vuonna 1971 Jörn Donner, apunaan ohjaajat Jaakko Talaskivi ja Erkki Seiro, murskasi kiiltokuvamaista Suomi-kuvaa esittelemällä tavallisten kansalaisten ongelmia kohudokumentissaan Perkele! Kuvia Suomesta. Nyt, 46 vuotta myöhemmin, Donner palaa aiheeseen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Myös Perkele 2:ssa tarkastellaan Donnerille ominaisella sarkastisella otteella nyky-Suomen kipupisteitä haastattelemalla tavallisia ihmisiä. Elokuvan teemana ovat erilaiset elinmahdollisuudet. Osa kansalaisista löytää onnen, osa suistuu masennukseen. Moni haaveilee yhä paremmasta elämästä jossain muualla. Donner itse käy sydänleikkauksessa.

Erityisen kitkerä elokuva on sitä kohtaan, että valtio on entistä vauraampi, mutta samalla tuloerot rikkaimpien ja köyhimpien välillä ovat kivunneet valtaviksi. Donner kuvaa humanistisella otteella niin tilanteen keskelle joutuneita pakolaisia, autioituvien kylien nuoria kuin vähäosaisiakin. Elokuvan kaino toive on, että katsojat tekisivät edes pieniä tekoja tilanteen parantamiseksi.

Vanhassa Perkeleessäkin keskeisessä osassa olleiden laulujen päivitettyjä versioita esittävät Ismo Alanko, Yona ja M.A. Numminen.

(Teksti: Paavo Ihalainen)

Ohjaaja
Jörn Donner
Tuotantovuosi
2017
Kieli
suomi
Tuotantoyhtiö
Oy Bufo Ab
Kesto
93 minuuttia