Ersättningar
APFI betalar de audiovisuella produktionsbolagen ersättningar för användningen av film och andra audiovisuella verk i undervisningen, för vidaresändning och nätlagring av tv-program och produktionsbolagens andel av privatkopieringsersättningen. Bortsett från vidaresändning grundar ersättningarna sig på APFI:s distributionsreglemente. För att vara berättigad ersättningsutbetalning krävs ett kundavtal med APFI. Ersättningar betalas inte ut för reklamfilmer.
Ersättningar betalas ut till produktioner som rättighetsinnehavaren har registrerat hos APFI. Redovisningen sker enligt APFI:s redovisningsreglementen. Målsättningen är att alla ersättningar för en produktion utbetalas till rättighetsinnehavarna. Listor över oidentifierade verk (och verk av icke-medlemmar) uppdateras regelbundet på APFI:s hemsidor. Om en rättighetsinnehavare hittar egna verk på listorna, bör de registreras hos APFI så snart som möjligt. Om rättighetsinnehavaren inte identifieras eller inte kan nås, kommer de outdelade ersättningarna att läggas till till nästa redovisning för samma användningstyp inom 3 år från året verket sänts. Om det finns ett stort antal outdelade medel, utbetalas de i efterskott till identifierade rättighetsinnehavare. Ersättningar kan inte utbetalas vid rättighetskonflikter (om två eller fler parter meddelat samma rättighetsinnehav för verket i fråga). I detta fall är ersättningarna frysta tills konflikten har lösts.
Ersättningsformer
-
Ersättning för privat kopiering och för inspelning i undervisningssyfte
Ersättning för privat kopiering är ersättning för kopiering/nedladdning av ett verk (film, tv-program) för privat bruk, och medlen kommer från statsbudgeten. Undervisnings- och kulturministeriet beslutar årligen om vilken andel av ersättningsbetalningen som går till produktionsbolagen.
Ersättningarna för inspelning i undervisningssyfte gör det möjligt att spela in program i undervisningssyfte från kanalerna YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE Fem samt MTV3. Program från dessa kanaler får även visas upp från Yle Arenan och YLE:s Levande arkiv. Avtalet ingås med Utbildningsstyrelsen, som betalar ersättningen från statsbudgeten för läroanstalternas räkning. Med inspelning i undervisningssyfte avses inspelning av en viss typ av verk, som fastställs med utredning som gjorts på uppdrag av Utbildningsstyrelsen, APFI och Kopiosto.
Ersättningarna för privat kopiering och för inspelning i undervisningssyfte utbetalas till produktionsbolagen i enlighet med redovisningsreglementen som godkänts av APFI:s styrelse. Storleken på verkens ersättningssumma påverkas av verkets typ, längd, visningskanal och användning. Ersättningarna för inspelning i undervisningssyfte och ersättning för privat kopiering betalas ut senast i slutet av september och baseras på föregående års tv-programsinformation. Före utbetalningen av ersättningen skickas en rapport över programinformationen för granskning till produktionsbolagen.
-
Inhemska filmers visningstillstånd i icke-kommersiella syften
APFI har ett samarbetsavtal med Elokuvalisenssi, som beviljar visningslicenser för inhemska filmer (både engångs– och årslicenser) i undervisningssyfte och för annan icke-kommersiell offentlig visning. De filmer som är berättigade till licens listas i samarbete med filmproducenterna och APFI, producenten ombeds alltså om uttryckligt tillstånd att lägga till filmen i Elokuvalisenssi-tjänsten. Ersättningen för visningtillstånd utbetalas utgående från de uppgifter om användning som läroinrättningar och andra icke-kommersiella aktörer lämnar in med 1-3 års mellanrum.
-
Ersättning för nätlagring (nPVR)
Via nätlagringstjänster (nPVR) kan konsumenter se sina utvalda tv-program efter att det tv-sänts, från en inspelning som gjorts av operatören. APFI avtalar med de operatörer som erbjuder tjänsterna. Information om tjänsternas nätlagringsavgifter finns hittas här.
Ersättningen för nätlagring baseras på programmets längd och antalet gånger det spelas in. Ersättning betalas för alla program som spelas in mer än 300 gånger. Ersättning betalas från följande kanaler: YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem, YLE Teema, MTV3, Nelonen, Sub, LIV, JIM, AVA, HERO, TV5, Kutonen, FRII, FOX, TLC, TV5 och National Geographic Channel. Ersättning utbetalas en gång per år i enlighet med redovisningsreglementet.
-
Ersättning för vidaresändning
Ersättning för vidaresändning är vidaresändning av tv-program över kabel– och centralantennät. Ersättningen för vidaresändning baseras på programmets längd och tittarandel. Ersättningarna redovisas 1-2 gånger om året i samarbete med den internationella producentorganisationen AGICOA.
Konfliktlösning
APFI utreder konflikter kring verkens rättigheter (=två eller fler parter meddelat samma rättighetsinnehav för verket i fråga) från fall till fall i samarbete med den internationella producentorganisationen AGICOA. Utredningen börjar med att kontrollera rättighetssituationen med det inhemska produktionsbolaget. Om produktionsbolaget inte reagerar på APFI:s begäran om utredning kommer rättigheterna till verket att tas bort från den internationella databasen (och ingen ersättning kommer att betalas ut från utlandet). Om båda parter anmäler rättigheternas giltighet kommer konfliktlösningsprocessen gå vidare till nästa fas, där kontrakt kommer att krävas som bevis.
Konflikt uppstår oftast i de fall där en producent omedvetet har överlämnat ersättningar från upphovsrättsorganisationen till distributören. När det i distributions- eller produktionskontraktet står exempelvis “retransmission rights”, ”secondary rights”, ”educational use”, ”private copy” eller ”all rights” utan ytterligare specifikationer, skickar distributören dessa ersättningar att gå genom sig själv. Distributören använder AGICO:s tjänster på samma sätt som APFI, men tar ut en egen avgift från ersättningarna.
Om verket inte är registrerat hos APFI finns det ingen information om rättigheterna i den internationella verkdatabasen. Om verket är registrerat av någon annan, t.ex. en samproducent, riktas alla internationella royalties automatiskt till denna. Vid registrering av en produktion ska rättigheterna anges per territorium, med procentandelar.
Kundernas möjlighet att klaga
APFI utvecklar ständigt sin verksamhet och sin verksamhetsmodell. I sin verksamhet följer APFI gällande lagstiftning, såsom lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
APFI besvarar frågor och eventuella klagomål från sina medlemmar, de rättsinnehavare som APFI representerar och övriga organisationer för kollektiv förvaltning så snabbt som möjligt. Vid klagomål behandlar APFI ärendet så snabbt som möjligt och ger ett motiverat, skriftligt svar.
APFI:s verksamhet övervakas av Patent- och registerstyrelsen. En person som anser att APFI:s verksamhet kränker hens rättigheter eller berättigade intressen får rikta en begäran om åtgärder till Patent- och registerstyrelsen.
Eventuella tvister mellan APFI och rättsinnehavaren eller användaren ska främst lösas genom förhandling. Om det är fråga om ett ärende som omfattas av lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt och man inte når en överenskommelse genom förhandlingar, bestäms forumet enligt lagens 67 §.