APFI:n kannanotto: Tuotantokannustin ei pysy av-alan kasvun vauhdissa – kymmenien miljoonien ulkomaiset investoinnit vaarassa jäädä saamatta

Business Finlandin hallinnoiman av-tuotantokannustimen tälle vuodelle varattu 9,5 miljoonan euron budjetti on tämänhetkisen tiedon mukaan jo tässä vaiheessa vuotta kokonaan varattu. Haku on toistaiseksi suljettu, ja rahoituksen seisahtuminen tarkoittaa, että kaikki kansainväliset investoinnit Suomeen pysähtyvät pahimmillaan yli puoleksi vuodeksi. Tämä vaikuttaa merkittävästi myös työllisyystilanteeseen, yksittäisen tuotannon työllistäessä kuukausiksi 50-100 henkilöä. Samalla tämä horjuttaa Suomen uskottavuutta ja mainetta luotettavana yhteistyökumppanina ja sijoituskohteena ja riskeeraa siksi myös tulevat kansainväliset investoinnit. 

Jo kannustinta hakeneiden hankkeiden lisäksi tänä vuonna on useita pitkällä rahoitusvaiheessa olevia hankkeita, jotka nyt vaarantuvat. Niiden Business Finlandilta hakema rahoitus olisi yhteensä noin 9 miljoonaa euroa, ja ne toisivat Suomeen lähes 30 miljoonaa euroa ulkomaisia investointeja ja n. 20 milj. verran kotimaisia investointeja – mikäli ne pääsevät käynnistämään tuotantonsa. Vaihtoehtona on, että monet tuotannot siirretään muihin maihin tai ne peruuntuvat kokonaan. 

Vuonna 2017 käynnistynyt tuotantokannustin on merkittävästi edesauttanut suomalaisen tuotanto-osaamisen ja erityisesti kotimaisen draaman nousua vientituotteeksi. Ennen koronapandemian aiheuttamaa liikevaihdon laskua av-alan tuotantoyritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli kasvanut vuodesta 2016 alkaen yli 40% vuoteen 2019 (lähde Business Finland/VTT). Tuotantopalveluiden ja jälkituotannon liikevaihto on moninkertaistunut tänä aikana. Tuotantokannustin on tuonut Suomeen v. 2017 alkaen kymmeniä miljoonia euroja ulkomaisia investointeja.

Nyt kun kannustin vetää ja houkuttelee investointeja, on väärä hetki ”sulkea hanat”. Ennakoitava, vakiinnutettu rahoitusinstrumentti on elintärkeä av-liiketoiminnan pitkäjänteiselle kehittämiselle ja Suomen houkuttavuudelle sijoituskohteena. Näin erityisesti nyt, kun av-alalle ollaan valmistelemassa pitkän tähtäimen kasvusopimusta valtiovallan ja alan toimijoiden yhteistyönä.

Toimenpide-ehdotukset:

  1. Vuodelle 2022 tulisi saada 10 miljoonan euron lisärahoitus Business Finlandin av-tuotantokannustimelle. 
  2. Jatkossa av-tuotantokannustimen rahoitusta tulisi nostaa ja vakiinnuttaa se julkisen talouden suunnitelmaan nykyisen 1-2 vuoden lisämäärärahan sijaan.
  3. Kannustimen mahdollisista sääntö- ym. muutoksista tulisi tiedottaa hyvissä ajoin, jotta liiketoiminnan ja hankkeiden suunnittelu ja ulkomaisten rahoittajien sitouttaminen on mahdollista. 

Laura Kuulasmaa
toiminnanjohtaja, Audiovisual Producers Finland – APFI ry
laura.kuulasmaa@apfi.fi, puh. +358 50 345 0056