Av-alan palkintoja jaettiin Screen Helsinki -tapahtumassa

Vasemmalta Ari Ylä-Anttila, Max Malka, Taito Kawata ja Ilkka Matila. Kuva: Miikka Varila

Tiedote
1.9.2023

 

AV-ALAN PALKINTOJA JAETTIIN SCREEN HELSINKI -TAPAHTUMASSA –
VUODEN SCREEN-TEKO -PALKINNON SAI YLEN TILAAJA ARI YLÄ-ANTTILA, SISU-ELOKUVALLE KAKSI PALKINTOA

 

Av-alan palkintoja jaettiin Helsingissä 31.8. järjestetyssä av-alan Screen Helsinki -tapahtumassa. Ylen tilaaja Ari Ylä-Anttila palkittiin Vuoden Screen-teko -palkinnolla sarjasta Kirjolla. Sisu-elokuva sai niin Vuoden elokuvatuottaja -palkinnon kuin myös vientipalkinto Huldan. Tapahtumassa palkittiin myös Vuoden Musiikkioivallus sekä jaettiin Soihdunkantaja-palkinto.

 

”Nyt toista kertaa järjestettävä av-alan yhteinen tapahtuma oli jälleen luonteva tilaisuus palkita koko alaa inspiroineita tekoja ja tuotantoja. Kansainvälisiä onnistumisia on taas nähty monella rintamalla, ja hyviä ehdokkaita oli valtava määrä. Sisu-elokuvan kansainvälinen menestys on ollut poikkeuksellista – tällaisia onnistumisia toivomme jatkossakin”, kertoo Screen Helsinki -tapahtumaa järjestävän tuottajien järjestön APFI:n toiminnanjohtaja Laura Kuulasmaa

 

Palkintokriteerien mukaisesti Vuoden Screen-teko on osoittanut poikkeuksellista innovatiivisuutta ja rohkeutta, sekä toiminut koko alaa nostattavana, inspiroivana esimerkkinä. Ari Ylä-Anttila valittiin voittajaksi alan ammattilaisten laatiman ehdokasasettelun pohjalta. Ylä-Anttila on pitkän uransa aikana tunnettu erityisesti asiaohjelmien tilaajana. Viimeisin menestyksekäs tilaus on ollut poikkeuksellisen ylistävän vastaanoton saanut seurantareality Kirjolla.

 

Vuoden elokuvatuottajan 2023 palkinto jaettiin Petri Jokirannalle historiallisen laajan kansainvälisen levityksen saaneesta Sisu-elokuvastaan. Audiovisual Producers Finland – APFI ry:n jäsenet äänestivät voittajan keskuudestaan. Tuottajakollegat kuvailivat Subzero Film Entertainmentin Jokirantaa sisukkaaksi ja lujahermoiseksi tuottajaksi, ja Sisu-elokuvan rahoituksen hankkimista ja fyysistä tuotantoa yksinkertaisesti upeaksi suoritukseksi.

 

Sisu-elokuva palkittiin myöskin vientipalkinto Huldalla. Varsinaisen Hulda-palkinnon lisäksi APFI ry:n hallituksesta koostuva raati päätti myöntää myös kaksi kunniamainintaa: suositun draamasarjan Kaikki synnit -päätöskaudelle (tuotanto MRP Matila Röhr Productions) sekä ensimmäiselle suomalaiselle ja suomenkieliselle Netflix-sarja Dance Brothersille (tuotanto EndemolShine Finland, yhteistyössä Ylen kanssa)

 

Lisäksi AVATE ry (Näyttelijäliiton, Suomen elokuvaohjaajaliiton sekä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n yhteinen kattojärjestö) jakoi Soihdunkantaja-palkinnon kansanedustaja Antti Kurviselle hänen panoksestaan tekijänoikeuslain uudistamisessa.

 

Av-tuotannoissa käytetty musiikki huomioitiin, kun Teosto ja Gramex jakoivat Vuoden Musiikkioivallus -palkinnon kekseliäästä ja innovatiivisesta musiikin käytöstä JP Valkeapään ohjaamalle ja Daniel Kuitusen tuottamalle rikoselokuvalle Hetki lyö (tuotanto Elokuvayhtiö Komeetta). Elokuvassa käytetyn tutun iskelmämusiikin vastapainona kuullaan tanskalaisen säveltäjän ja rumpalin Stefan Pasborgin elokuvaa varten säveltämää modernia ja tehokasta perkussiopainotteista musiikkia. Palkinnosta päätti ammattilaisraati, puheenjohtajanaan toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen.

 

 

Lisätiedot:

Laura Kuulasmaa
Toiminnanjohtaja, Audiovisual Producers Finland – APFI ry
laura.kuulasmaa@apfi.fi

 

Palkittujen haastattelupyynnöt:

Lotta Koivisto
Viestintäpäällikkö, Audiovisual Producers Finland – APFI ry
lotta.koivisto@apfi.fi