Kenen kuvia kerrotaan? Diversiteetti suomalaisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa 2019 -tilasto julkistettu

TIEDOTE 2.10.2020

Julkaisuvapaa heti

Kenen kuvia kerrotaan?

Diversiteetti suomalaisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa 2019 -tilasto julkistettu

Viime perjantaina 25.9.2020 elokuva-alan ammattilaistapahtumassa Finnish Film Affairissa julkistettiin Audiovisual Producers Finland – APFI:n tilaama elokuva- ja TV-alan diversiteettiä koskeva tilasto. “Diversiteetti suomalaisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa 2019” on tilastollinen tutkimus roolituksesta ja eri vähemmistöryhmistä vuonna 2019 ensi-iltansa saaneissa fiktiivisissä elokuvissa ja TV-sarjoissa. Tilaston on koonnut Metropolian ammattikorkeakoulun elokuvan ja television tutkinto-ohjelman opiskelijat, ja toteuttanut Milja Nieminen, jonka vuonna 2021 julkaistava opinnäytetyö käsittelee aihetta laajemmin.

Elokuvat ja TV-sarjat yhteenlaskettuna, valkoiset CIS-sukupuoliset, heteroseksuaalit ja vammattomat hahmot vievät 90,6% kaikista hahmoista. Jäljelle jäävästä osuudesta 6,3% ovat BIPOC-hahmoja, 2,3% seksuaalivähemmistöjen edustajia, 0,07% sukupuolivähemmistöjä ja 0,4% vammaisia hahmoja.

Suurin osa vähemmistörooleista ovat pienrooleja, joilla on vain vähän kohtauksia tai repliikkejä, eikä merkittävää vaikutusta kokonaisnarratiiviin. Hahmojen tarinat ovat useimmiten edelleen vallitsevien stereotypioiden mukaisia, ja vähemmistötaustalla on huomattava vaikutus hahmojen tarinoihin.

Aiheeseen pureuduttiin vielä tarkemmin Finnish Film Affairissa järjestetyssä paneelikeskustelussa, jonka moderoi näyttelijä–kirjailija Jani Toivola. Keskusteluun osallistuivat Laura Kuulasmaa Elisa Viihteeltä, Jarmo Lampela Yle Draamalta, Max Malka EndemolShine Finlandilta, käsikirjoittaja ja ohjaaja Suvi West, elokuvakriitikko Pii Anttonen, RT LIT Akatemian Fiona ’Elone ja Kynnys ry:n Sanni Purhonen.

Paneelikeskustelu on katsottavissa perjantaista 2.10. lähtien Finnish Film Affairin Youtube-kanavalla kahden viikon ajan.

Tilaston tilaaja, av-alan edunvalvontajärjestö Audiovisual Producers Finland – APFI pitää tärkeänä, että diversiteettikeskustelu pysyy esillä jatkossakin, ja pyrkii omalla toiminnallaan edesauttamaan sitä, että keskustelu johtaa myös konkreettisiin toimenpiteisiin. APFI haluaa olla mukana edistämässä sitä muutosta, joka johtaisi monimuotoisempaan sisältöön suomalaisen elokuva- ja televisiotarjonnan osalta.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Heli Vahvanen-Mölsä, APFI, heli.vahvanen-molsa@apfi.fi