Myös kaupalliset tv-kanavat mukaan av-alan vastuullisuutta edistävän kestävän kehityksen strategian tekoon

Tiedote 19.10.2021
APFI ry
Julkaisuvapaa heti

Av-tuottajien edunvalvontajärjestö Audiovisual Producers Finland – APFI ry on luomassa kotimaiselle av-alalle kestävän kehityksen strategiaa. Nyt strategian tekijäjoukko täydentyi Televisioakatemialla eli Yleisradion lisäksi myös kaikki kaupalliset kanavat ovat mukana rakentamassa vastuullisempaa työkulttuuria.

Syyskuussa 2021APFI tiedotti av-alan kestävän kehityksen strategiasta. Strategian tarkoituksena on kehittää kotimaisten elokuvien ja televisio-ohjelmien sosiaalista, kulttuurillista, taloudellista ja ekologista kestävyyttä. Kolmivuotisessa (2021–2024) hankkeessa keskitytään ensimmäisenä ympäristökestävyyteen.

Lokakuusta 2021 alkaen strategian teossa voi sanoa koko av-alan olevan mukana, sillä rahoittavaksi yhteistyökumppaniksi liittyi myös Televisioakatemia. Televisioakatemian muodostavat MTV, Sanoma Media Finland, Discovery Finland, FOX/The Walt Disney Company Nordic, Elisa Viihde (Elisa Oyj), AlfaTV sekä Yleisradio, joka ilmoitti jo keväällä olevansa mukana strategian teossa. Televisioakatemia ry on vuonna 2010 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kotimaisten televisio-ohjelmien arvostusta. Yhdistys jakaa vuosittain Kultainen Venla -palkintoja kotimaisille televisio-ohjelmille ja tekijöille sekä järjestää siihen liittyvän palkintogaalan. Yhdistyksellä on jäsenenä noin 500 televisioalan ammattilaista.

Televisioakatemian hallituksen puheenjohtaja ja tuotantoyhtiö Warner Bros. Finlandin toimitusjohtaja Antti Väisänen kertoo hallituksen käyneen useita perusteellisia keskusteluja aiheesta muun muassa siksi, että monella kanavalla on menossa omia kestävän kehityksen prosesseja: ”Kuitenkin kansainvälisesti arvostetun ja testatun toimintamallin rakentaminen koko alalle on tärkeää siksi, että syntyy keskenään vertailukelpoista dataa. Kestävän kehityksen prosessien on oltava osa arkipäivää jokaisessa yhtiössä ja yhteistet toimintamallit palvelevat meistä jokaista yrityksen koosta riippumatta.”

Suomessa ei ole aiemmin kerätty mitattua tietoa siitä, millaiset ympäristövaikutukset kotimaisilla elokuvilla ja tv-ohjelmilla on. Strategian ensimmäisessä vaiheessa Suomeen adaptoidaan kansainvälinen, Iso-Britanniassa kehitetty albert-ympäristöjärjestelmä. Vuodesta 2011 käytössä olleen albertin työkaluja käytetään nykyisin maailmanlaajuisesti yli 20 maassa arviolta yli 2 000 tuotantoyhtiön toimesta. Kaikille Suomen av-alan tekijöille tullaan tarjoamaan koulutusta siihen, kuinka tuotannon eri osa-alueilla voidaan toimia ekologisemmin, ja tuotannot saavat käyttöönsä online-pohjaisen hiilijalanjälkilaskurin tuotantojen päästöjen laskemiseen. Albertin käyttö on tuotannoille ilmaista ja ainakin vielä myös vapaaehtoista. Ympäristöjärjestelmän käyttö aloitetaan pilottivaiheella alkuvuodesta 2022, johon APFI järjestää erillishaun loppuvuoden 2021 aikana.

Kestävän kehityksen strategia tehdään yhteistyössä rahoittavan hankekonsortion kanssa, johon kuuluu alan tärkeimmät sidosryhmät:

Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM
Yleisradio
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Suomen elokuvasäätiö SES
Televisioakatemia ry
Business Finland Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin
Helsingin kaupunki
Forssan kaupunki
Pohjois-Suomen elokuvakomissio
Lapin elokuvakomissio
Länsi-Suomen elokuvakomissio
Itä-Suomen elokuvakomissio
Kaakon elokuvakomissio
Film Tampere
Ahvenanmaan elokuvakomissio
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME
Audiovisuaalisen alan tekijät ry (käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden yhteinen ammattiliitto)

 

Lisätietoja:

Anne Puolanne, kestävän kehityksen koordinaattori / APFI ry
+358 50 387 6380, anne.puolanne@apfi.fi
apfi.fi/kestavan-kehityksen-strategia
www.wearealbert.org