Gutsy Animationsin tuottaman ”Moominvalley”-animaatiosarjan kolmas kausi saavutti saavutti albert-sertifikaatin. (Kuva: Moomin Characters, Gutsy Animations)
Av-tuottajien edunvalvontajärjestö Audiovisual Producers Finland – APFI ry on vetänyt vuonna 2021 alkanutta hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää av-alan ekologisuutta. Hankkeen myötä suomalaiset tuotantoyhtiöt ovat saaneet käyttöönsä työkalut, joilla on muun muassa voitu laskea tuotannon hiilidioksidipäästöt. Työkalujen avulla on nyt koostettu tilastoja siitä, millaiset ilmastovaikutukset vuonna 2023 toimintaansa seuranneilla tuotannoilla oli. Tilastot ovat toiset laatuaan.
Keväällä 2023 Suomessa julkaistiin ensimmäiset tilastot kotimaisten elokuva- ja tv-tuotantojen ekologisuudesta vuodelta 2022. Nyt julkaistut tilastot ovat genressään toiset koskien vuoden 2023 tuotantoja. Suomalaisille tuotantoyhtiöille on tarjottu APFI:n johdolla isobritannialaista alkuperää olevat albert-työkalut eli hiilijalanjälkilaskuri ja sertifiointimalli, joilla tuotannot voivat paitsi laskea niiden päästöjä, vaikuttaa myös niiden pienenemiseen.
Toiset tilastot kattoivat 14 tuotantoa: tällä kertaa eniten päästöjä maantieliikenteestä
Vuonna 2023 yhteensä 14 tuotantoa laski niiden hiilidioksidipäästöt, jotka olivat yhteensä 755 tCO2e. Tuotannot kattoivat niin fiktiivisiä kuin ei-fiktiivisiä tv-ohjelmia, mutta myöskään toisen vuoden luvut eivät sisältäneet yhtäkään kokoillan elokuvaa. Hiilipäästöt per yksi tunti valmista materiaalia pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2022 eli 6,5 tCO2e/h. Valtaosa päästöistä eli 78 % syntyi jälleen liikkumisesta: siinä missä vuoden 2022 tuotantojen logistiikkapäästöt syntyivät lentämisestä, nyt valtaosa muodostui maantieliikenteestä.
Vuosien 2022 ja 2023 tilastot osoittavat valtaosan tuotannoista olleen lähes päästöttömät
Albert-sertifikaatin saadakseen tuotannon tulee todistaa sen pyrkimykset päästöjen vähentämiseksi. Vuoden 2023 tuotannoista kuusi saavutti sertifioinnin (2022: 1 sertifiointi), mikä osoitti tuotantojen olleen aiempaa kunnianhimoisempia. Kaksien tilastojen eli 37 tuotannon otannalla voitiin myös ensimmäistä kertaa vertailla erilaisia sisältöjä keskenään. Pois lukien animaatiot ja pelkästään studiolla kuvatut tuotannon, logistiikan osuus päästöitä oli yli puolet riippumatta tuotannon genrestä ja tuotantotavasta. Päästöt eivät myöskään jakautuneet tasaisesti: 37 tuotannosta vain neljännes muodosti 85 % tuotantojen kaikista päästöistä.
APFI:n kestävän kehityksen hankepäällikkö Anne Puolanne on koostanut molempien vuosien tilastot ja ollut apuna työkaluja käyttäneille tuotannoille: – Yleisesti ottaen sanoisin tuotantoyhtiöiden tarvitsevan eniten apua alkuvaiheessa, jonka jälkeen he ovat melko omatoimisia. On ilahduttavaa kuulla jo useamman yhtiön ottaneen ekologisuuden kiinteäksi osaksi kaikkea toimintaansa. Hankkeen seuraavista vaiheista Puolanne kertoo: – Nyt kun meillä alkaa olla tietoa tuotannoista sekä alan ekologisuudesta ylipäätään, voimme seuraavaksi aloittaa keskustelut siitä, mitä tiedoilla tehdään entistä vastuullisemman toimialan saavuttamiseksi.
Kestävän kehityksen strategiaa tehdään yhteistyössä osarahoittavien yhteistyökumppaneiden kanssa:
Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM
Yleisradio
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Suomen elokuvasäätiö SES
Televisioakatemia ry
Business Finland Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin
Helsingin kaupunki
Forssan kaupunki
Pohjois-Suomen elokuvakomissio
Lapin elokuvakomissio
Länsi-Suomen elokuvakomissio
Itä-Suomen elokuvakomissio
Kaakon elokuvakomissio
Film Tampere
Ahvenanmaan elokuvakomissio
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Teme
Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry
sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen uudistumisen rakennetuki.
Kattavat raportit tilastoista löytyvät APFI:n sivuilta suomeksi ja englanniksi.
Lisätietoja:
APFI ry: Anne Puolanne, kestävän kehityksen hankepäällikkö
+358 50 387 6380, etunimi.sukunimi (a) apfi.fi
apfi.fi
wearealbert.org
Tuotantoyhtiöt, jotka haluavat rekisteröityä albertin käyttäjiksi: albert (a) apfi.fi
Audiovisual Producers Finland – APFI ry on kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien yhdistys. Sen tehtävinä ovat suomalaisen audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tuottajien edunvalvonta, kansainvälistymisen edistäminen, tekijänoikeuksien kollektiivinen hallinnointi sekä alan tapahtumien ja kilpailujen järjestäminen. Vuonna 2019 APFI rahoitti yhdessä Aalto-yliopiston ja Audiovisuaalisen edistämiskeskus AVEK:n kanssa Suomen av-alan ensimmäistä ”Ekosetti”-ympäristöopasta. Vuonna 2021 APFI otti vetovastuun luoda yhdessä alan tärkeimpien sidosryhmien kanssa kotimaiselle av-alalle Kestävän kehityksen strategian, jolla pyritään luomaan alalle kestävämpää työkulttuuria. Vuonna 2023 strategia laajeni kehittämään myös alan sosiaalista vastuuta.
albert on av-alan ekologisuuteen keskittyvä organisaatio. Vuonna 2011 perustettu albert edistää elokuva- ja tv- tuotantojen ympäristövaikutusten vähentämistä sekä ympäristökestävämpien sisältöjen tekemistä. BAFTA:n omistama, teollisuuden tukema organisaatio tarjoaa verkkotyökaluja, koulutusta, tapahtumia ja käytännön opastusta kaikille av-alan ammattilaisille, jotta he voivat tunnistaa ja toimia ekologisemmin kameran edessä ja takana.