Edunvalvonta

APFI parantaa kotimaisen av-alan liiketoimintaedellytyksiä, kasvua ja kansainvälistymistä ja edistää alan ammattimaista ja vastuullista toimintaa.

APFI haluaa varmistaa, että kotimainen av-toimiala säilyy elinvoimaisena ja alan rahoitus kasvaa. APFI seuraa viranomaisten päätöksiä, lausuu lakiesityksistä ja hankkeista ja pyrkii ennaltaehkäisemään av-alalle epäsuotuisaa kehitystä. APFI pyrkii vaikuttamaan siihen, että tuotanto-olosuhteet ovat kunnossa, kotimainen av-kulttuuri kehittyy ja katsojille voidaan tarjota tasokkaita ja kansainvälisen vertailun kestäviä sisältöjä.

APFI työskentelee sen eteen, että alan potentiaali ja kansantaloudellinen merkitys sekä luonne todellisena teollisena toimialana tulee laajemmin ymmärretyksi, kuten myös tuottajien keskeinen rooli arvoketjussa. APFI osallistuu alan neuvottelukuntiin ja työryhmiin ja tekee tiivistä yhteistyötä sidosryhmien kanssa.

Toimialan vastuullisuuden ja yhdenvertaisuuden kehittäminen on osa kaikkia APFI:n toimia ja APFI on järjestänyt koulutuksia ja päivittänyt oppaita aiheeseen liittyen. APFI:n sosiaaliseen, taloudelliseen, kulttuuriseen ja ekologiseen vastuullisuuteen liittyvät hankkeet jatkuvat elokuulle 2025. Hankkeiden puitteissa kehitetty Avaus-vastuullisuusverkkosivusto  avataan talvella 2025.

APFI:n tärkeimmät edunvalvonnan painopisteet tulevina vuosina 

APFI seuraa av-alalle  merkityksellistä lainsäädäntöprosessia. Yhdistys antaa lausuntoja av-alaa koskevissa kysymyksissä, ja pyrkii olemaan edustettuna alan kannalta tärkeimmissä neuvottelukunnissa, työryhmissä ja toimielimissä, kuten Luovan talouden neuvottelukunnassa, av-kasvusopimustyöryhmässä sekä Tekijänoikeuden neuvottelukunnassa. Pitkällä tähtäimellä APFI:n edunvalvonnan painopisteitä ovat alan tunnistaminen kasvavana, merkittävänä teollisena toimialana, kotimaisten tuotantojen oikeuksien pitäminen kansallisella omistajalla sekä rahoitusinstrumenttien, kuten av-tuotantokannustimen ja elokuvasäätiön rahoituksen, saatavuuden ja ennustettavuuden parantaminen.

Av-alan julkista rahoitusta on viime vuosina leikattu ja myös tilaajayritysten tilanne on ollut haastava. APFI pyrkii osoittamaan julkisten tukien vaikuttavuuden, estämään mahdolliset lisäleikkaukset ja tukemaan valtionhallintoa käyttökelpoisten ja toimivien instrumenttien kehittämisessä myös luovan alan yrityksille.

EU-tasolla APFI seuraa erityisesti uhattuna olevan sisältöjen alueellisen kaupan mahdollistavien maarajoitusten sääntelyn tilannetta (geo-blocking, territoriality). Myös tekoälysääntely ja sen vaikutukset esimerkiksi tekijänoikeuksiin ovat keskeisiä lähivuosina niin EU-tasolla kuin kotimaassa asetusten implementoinnissa. EU-asiota Brysselissä seuraa ennen kaikkea tuottajien kattojärjestö FIAPF, jonka jäsen APFI on.

APFI on jäsenenä myös muissa järjestöissä, kuten Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Luovat ry, Suomen Yrittäjät sekä Palta, joiden kautta se myös edistää jaettuja edunvalvonnan aiheita.

Kannanotot ja lausunnot

Kestävä kehitys av-alalla

Yksi APFI:n keskeisistä tehtävistä on tuoda audiovisuaalinen ala osaksi laajempaa yhteiskunnallista kestävyysmurrosta, jolla pyritään turvaamaan nykyisille ja tuleville sukupolville hyvän elämisen mahdollisuudet.

Lue lisää kestävästä kehityksestä

Liity jäseneksi

Jäsenenä pääset verkostoitumaan ja osallistumaan tapahtumiin