Usein kysyttyä

Mitä tarkoitetaan julkisella esittämisellä?

Av-teosten julkista esittämistä on mm. ravintoloissa, elokuvateatterissa ja kouluissa tapahtuva esittäminen eli yleisesti ottaen kaikki muu paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva esittäminen.

Kotimaisen av-teoksen julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa APFI:lta (tai tuotantoyhtiöltä/levittäjältä).

Miten hankitaan lupa elokuvien käyttöön opetuksessa?

Kaikki APFI:n esitysluvat kotimaisille elokuville ovat haettavissa sähköisillä lupahakemuksilla. Ensisijainen lupa opetuskäyttöön on jatkuva esityslupa. Lupa on voimassa toistaiseksi ja laskutetaan aina vuoden alussa. Luvan voi halutessaan irtisanoa kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Vaihtoehto jatkuvalle esitysluvalle on kertaesityslupa. Lupa myönnetään yhtä elokuvaa ja yhtä esitystä varten. Lupa voidaan hankkia joko opetusryhmälle tai koko oppilaitokselle.

Hinnat kaikille opetuskäyttöluville löytyvät hinnastosta. Kouluille, kunnille ja muille oppilaitoksille on oma hakemuspohja. Luvan piiriin kuuluvat kotimaiset elokuvat löytyvät elokuvalistalta.

Tarvitaanko aina lupa, kun elokuvaa käyttää opetuksessa?

Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä ja julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa. Lupa tarvitaan, vaikka elokuvasta esitettäisiin vain lyhyitä, muutaman minuutin tai sekunnin näytteitä.

Voiko vuosiluvan ottaa vain yhdelle luokalle tai yhdelle kurssille?

Kyllä. Vuosilupa on mahdollista ottaa esim. vain ilmaisutaidon kurssille tai jollekin tietylle luokalle.

Mitä tv-ohjelmia saa tallentaa opetuskäyttöön, ja tarvitaanko niiden esittämiseen opetuksessa APFI:n esityslupa?

Opetushallituksen ja APFI:n välisen sopimuksen perusteella esi- ja perusopetuksessa sekä ammatillisilla oppilaitoksilla on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta:

Yle TV1
Yle TV2
MTV3
Yle Teema & Fem

Lupa ei koske elokuvateatteri- ja tallennelevityksessä olevia elokuvia, mainoksia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. Lupa on voimassa kaksi vuotta tallennuksesta.

Yle Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluista saa esittää opetuksessa ohjelmia, joita yo. kanavilta on lupa tallentaa.

Elokuvien ja muiden tallennelevityksessä olevien teosten opetuskäyttöön luvan voi hakea APFI:lta.

Saako Yle Areenan elokuvia käyttää opetuksessa?

Opetushallituksen ja APFI:n välisen sopimuksen perusteella esi- ja perusopetuksessa sekä ammatillisilla oppilaitoksilla on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta: Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Yle Teema & Fem. Yle Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluista saa esittää opetuksessa ohjelmia, joita yo. kanavilta on lupa tallentaa.

Lupa ei koske elokuvateatteri- ja tallennelevityksessä olevia elokuvia, mainoksia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. Lupa on voimassa kaksi vuotta tallennuksesta.

Elokuvien ja muiden tallennelevityksessä olevien teosten opetuskäyttöön luvan voi hakea APFI:lta.

Saako YouTubea käyttää opetuksessa?

YouTuben käyttöehtojen mukaan YouTuben käyttö on sallittua yksityisessä käytössä. Mikäli mietit YouTuben käyttöä opetuksessa, ota yhteyttä APFI:in niin selvitämme asian tapauskohtaisesti.

Miten opetuskäytön vuosilupa irtisanotaan?

Opetuskäytön vuosiluvan voi irtisanoa ilmoittamalla siitä kirjallisesti APFI:lle. Jos oppilaitos ei halua esityslupaa seuraavalle kalenterivuodelle, se täytyy irtisanoa kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Miksi katsotut elokuvat pitää ilmoittaa?

Katsotut elokuvat pitää ilmoittaa, jotta APFI voi maksaa tekijänoikeuskorvaukset asianosaisille tuotantoyhtiöille.

Saako APFI:lta elokuvien esitysluvan elokuvakerhoon/leirikouluun/tapahtumaan/yrityksen juhlaan/iltapäiväkerhoon?

Kyllä; elokuvan käyttölupaa voivat hakea myös muut ei-kaupalliset tahot kuten kuntien nuorisotoimet, kirjastot, seurakunnat, yksityisen palveluntarjoajan iltapäiväkerhot, leirikoulujen järjestäjät ja erilaiset harrastepiirit ja yhdistykset.

Jos järjestää elokuvaillan ja hankkii APFI:n esitysluvan, voiko periä yleisöltä pääsymaksun tai myydä tapahtumassa esim. pientä syötävää?

APFI:n esityslupa on tarkoitettu ei-kaupalliseen toimintaan. Muutaman euron pääsymaksu tai esim. makeisten myyminen ei ole este esitysluvan myöntämiselle, kunhan tapahtuman yleisömäärä on sovittu etukäteen. Mikäli olet epävarma soveltuuko APFI:n lupa tapahtuman luonteeseen, otathan yhteyttä.

Voiko elokuvaillan järjestää ravintolassa tai muussa liiketilassa?

APFI:n esityslupa on tarkoitettu ei-kaupalliseen toimintaan. Mikäli elokuvaesitys järjestetään tilassa, jossa on samaan aikaan kaupallista toimintaa, APFI:n lupa ei sovellu.

Saako esitettävät elokuvat APFI:lta?

Ei, APFI myöntää vain esitysluvan. Esitettävän elokuvan voi hankkia vapaasti: lainaamalla kirjastosta, vuokraamalla video- tai internetvuokraamosta, ostamalla liikkeestä, tilaamalla tilauspalvelusta tai tallentamalla televisiosta. 

Mitä tarkoitetaan elokuvasitaatilla?

Tekijänoikeuslakiin on määritelty ns. sitaattisäännös. Sen mukaan ”julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa” (TekijäL 22 §).

Sitaattioikeus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi. Tyypillisimmillään tästä on kyse tieteellisessä työssä, jossa muiden julkaisemia ajatuksia käytetään osana omaa julkaisua. Sitaattioikeus ei siis mahdollista esimerkiksi elokuvan tai sen osan käyttämistä opetustilanteen havainnollistamis- tai elävöittämis­tarkoituksessa.

Sitaatin käytön edellytyksenä on, että

  1. Lainattava teos on julkistettu eli luvallisesti saatettu yleisön saataviin. Av-tallenteen julkistamista on mm. sen esittäminen teatterissa tai muissa yleisölle avoimissa tilaisuuksissa sekä välittäminen televisiolähetyksessä tai tietoverkossa, tai että teoksen kappaleita (esimerkiksi DVD-levyjä) on tekijän suostumuksella saatettu kauppaan tai muutoin levitetty yleisön keskuuteen.
  2. Lainaus on tehtävä hyvän tavan mukaisesti. Sitaatin käytön on oltava apuna henkisessä, uusia teoksia synnyttävässä luomistyössä. Sitaattioikeutta ei voi käyttää keinona elävöittää tai piristää opetustilannetta eikä havainnollistamaan opetettavaa aihepiiriä tai tuomaan muuta lisäarvoa omaan opetustehtävään.
  3. Lainaus voi tapahtua vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Oikeuskäytännössä käyttöoikeus on usein rajoitettu muutaman sekunnin kestoisen kohtauksen käyttöön. Vallitseva lain tulkinta ei myöskään hyväksy sitaattioikeutta tavalla, jossa uusi teoskokonaisuus synnytettäisiin pelkistä muiden teosten lainauksista.

 

Lisäksi laki edellyttää, että lainattaessa lähde on mainittava ”siinä laajuudessa ja sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii”. Korrektia on ilmoittaa vähintäänkin lainatun teoksen nimi ja yleensä myös sen tekijän nimi. Elokuvan tekijämainintana riittää useimmiten ohjaajan nimi.

Kauanko teoksen suoja-aika ja lähioikeudet ovat voimassa?

Tekijänoikeus on voimassa teoksen tekijän osalta hänen elinikänsä sekä 70 vuotta eteenpäin tekijän kuolinvuodesta. ETA-alueelta peräisin olevien audiovisuaalisten tallenteiden suoja-aika on 50 vuotta tallennusvuodesta, tai jos tallenne julkistetaan myöhemmin, 50 vuotta julkistamishetkestä. Elokuva- ja av-teoksen tekijänoikeussuoja on voimassa 70 vuotta elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja säveltäjän kuoleman jälkeen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaata käyttöä ei elokuvateosten osalta juuri ole.

Mitä tarkoitetaan sopimuslisenssillä?

Tekijänoikeuslaissa olevan sopimuslisenssisäännöksen nojalla tekijänoikeusjärjestö voi myöntää käyttölupia edustamiensa oikeudenhaltijoiden teosten lisäksi myös niiden oikeudenhaltijoiden teoksiin, joita järjestö ei edusta. Siten myös ne oikeudenhaltijat, joita järjestö ei edusta, voivat saada käyttökorvauksia. Sopimuslisenssi mahdollistaa tekijänoikeudella suojattujen teosten käytön tilanteissa, joissa suora sopiminen oikeudenhaltijoiden kanssa voi olla vaikeaa tai mahdotonta.

Mitä tarkoitetaan edelleen lähettämisellä?

Edelleen lähettäminen on televisio-ohjelmien jakelua kaapeli- ja yhteisantenniverkoissa. Tällä tarkoitetaan televisio-ohjelman alkuperäisen, tv-yhtiön lähettämän signaalin välittämistä verkon kautta edelleen niihin talouksiin, jotka ovat kaapeli- tai yhteisantenniverkon piirissä.

Kaapelitelevisioyhtiöt, taloyhtiöt ja muut tahot, jotka jakelevat televisio-ohjelmia kaapeli- tai yhteisantenniverkoissa, tarvitsevat jakeluluvan.

Mitä tarkoittaa yksityinen kopiointi?

Suomessa jokaisella on oikeus yksityisesti kopioida julkaistuja teoksia mm. musiikkia, elokuvia, tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön.

Yksityisen kopioinnin hyvitys eli hyvitysmaksu on oikeudenomistajille tarkoitettua korvausta yksityisestä kopioinnista. Se sisältyy tyhjien cd-levyjen, DVD-levyjen, ulkoisten kovalevyjen ja tallentavien digiboksien hintaan. Hyvitysmaksun kohdentamiseksi tehdään jatkuvasti tutkimusta, yhteistyössä laitealan ja oikeudenhaltijoiden kesken. Hyvitysmaksukäytäntö takaa sen, että kuluttajilla on laillinen ja helppo tapa kopioida haluamiaan teoksia laitevalmistajien ja laitemaahantuojien markkinoille tuomille laitteille.

TEKIJÄNOIKEUSTIETOA

www.agicoa.org
Association of International Collective Management of Audiovisual Works

www.antipiracy.fi
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus

www.eurocopya.org
European Federation of Joint Management Societies of Producers for Private Audiovisual Copying

www.gramex.fi
Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry

www.kopiosto.fi
Esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö, Kopiosto ry

www.kuvasto.fi
Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry

www.lyhtyprojekti.fi
Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty

www.minedu.fi
Opetusministeriö, tietoa tekijänoikeudesta

www.sanasto.fi
Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry

www.teosto.fi
Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry

www.tekijanoikeus.fi
Tekijänoikeustietoa kootusti oppilaitoksille ja yleisölle.

MUITA LINKKEJÄ

www.laillisetpalvelut.fi
Digitaalisen kulttuurikaupan tarjonta koottuna yksille sivuille

www.viihdepalvelu.com
Ulkomaisten elokuvien lisenssi

www.koulukino.fi
Elokuvateatterikäyntejä ja elokuvakasvatusta koululaisille

www.media-avain.fi
Elokuvien arviointeja ja eväitä elämysten purkamiseen kaikenikäisille

www.mediakasvatus.fi
Mediakasvatusseura, mediakasvatuksen tutkimuksen edistäjä

www.ses.fi
Suomen elokuvasäätiö