Kestävä kehitys av-alalla

Yksi APFI:n keskeisistä tehtävistä on tuoda audiovisuaalinen ala osaksi laajempaa yhteiskunnallista kestävyysmurrosta, jolla pyritään turvaamaan nykyisille ja tuleville sukupolville hyvän elämisen mahdollisuudet. Vuonna 2021 APFI alkoi luomaan kotimaiselle av-alalle kestävän kehityksen strategiaa, joka tähtää hankkeiden, tiedontuotannon, koulutuksen ja yhteistyön kautta kestävämpään toimialaan. 

Ekologisesti kestävä kehitys

Ekologinen kestävyys tarkoittaa luonnonvarojen käyttämistä siten, että ne riittävät tuleville sukupolville. Kestävyys liittyy ympäristön kantokyvyn säilyttämiseen, ja sillä pyritään minimoimaan ihmisen toiminnan negatiiviset vaikutukset ilmastoon, biodiversiteettiin ja ekosysteemeihin.  

Av-alalla ekologinen kestävyys voi tarkoittaa maata pitkin matkustamista, uusiutuvan energian käyttöä, energiankulutuksen pienentämistä, hankintoja ja rakentamista kiertotalouden hengessä tai vaikkapa kasvisperäisen ruoan lisäämistä. Ekologinen kestävyys ei koske vain käytännön tekoja, vaan myös sitä, miten ala voi vaikuttaa asenteisiin ja käyttäytymiseen laajemmin: kun ekologisuus otetaan osaksi sisältöjä ja tarinoita, voidaan lisätä yleistä tietoisuutta ympäristökysymyksistä ja edistää kestävämpiä toimintamalleja laajemminkin yhteiskunnassa. 

APFI:n tehtävä on tuottaa tietoa toimialan ja tuotantojen ekologisuudesta sekä tarjota keinoja kestävyyden edistämiseksi. Vuodesta 2021 alkaen tämän on tarkoittanut muun muassa tilastointia, kouluttamista ja työkaluja sekä tiivistä yhteistyötä alan eri sidosryhmien kanssa.

Sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys

Sosiaalisella kestävyydellä tarkoitetaan hyvinvoinnin edellytysten säilymistä ja vahvistamista jälkipolville. Yritysvastuun kontekstissa sosiaalisella vastuulla viitataan yrityksen toimien vaikutuksiin henkilöstöön, sidosryhmiin ja yhteiskuntaan. Sosiaalisesti vastuullisen toiminnan lähtökohtana on ihmisarvon ja yksilön kunnioittaminen. Keskeistä ovat etenkin ihmisoikeudet, kuten oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, syrjimättömästi ja yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Kulttuurinen vastuu ottaa lisäksi huomioon eri kulttuureihin liittyvät tavat, perinteet ja kielet. 

Sosiaalisesti vastuullinen johtaminen huomioi sosiaalisen ja kulttuurisen vastuullisuuden arvot ja näkee työntekijän pitkällä aikavälillä lisäarvona yritykselle. Vastuullisesti johdetussa yrityksessä työntekijät voivat hyvin; he ovat motivoituneita, luovia ja sitoutuneita. Pitkällä aikavälillä tämä lisää yrityksen kilpailukykyä, kannattavuutta ja positiivista mielikuvaa.  

APFI:n toiminnassa sosiaalisesti kestävää kehitystä edistetään mm. tuottamalla tietoa toimialasta, tarjoamalla koulutusta sekä erilaisten kehityshankkeiden avulla. APFI:n jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan toiminnassaan työnantajan lakisääteisiä velvoitteita sekä APFI:n toimintaperiaatteita, joihin kuuluu mm. jokaisen yksilön arvon kunnioittaminen, työhyvinvoinnin edistäminen, työntekijöiden reilu kohtelu ja se, ettei työpaikoilla suvaita minkäänlaista häirintää tai syrjintää. APFI:n havaintolomakkeella voi ilmoittaa, mikäli jäsenyritys ei ole noudattanut toimintaperiaatteita tai on esimerkiksi jättänyt puuttumatta väärinkäytöksiin tai häirintään. 

Avaus-vastuullisuushankkeessa on vuosina 20232025 keskitytty etenkin yhdenvertaisuuden, työhyvinvoinnin sekä vastuullisen johtamisen edistämiseen av-alalla.

Taloudellinen kestävyys ja hyvä hallinto

Taloudellisella kestävyydellä viitataan reiluun talousjärjestelmään tai yrityksen vastuulliseen ja kestävään varojen käyttöön. Yritysten taloudellisessa vastuussa keskeistä on esimerkiksi lakien noudattaminen, verojen maksaminen, lahjonnan ja korruption torjunta sekä toimiva sisäinen valvonta. 

Vastuullinen taloudenpito ja hallinto luovat perustan yritysten sosiaaliselle ja ekologiselle kestävyydelle ja auttavat varautumaan tulevaisuuden haasteisiin. Taloudellisen kestävyyden sosiaalinen ulottuvuus käsittää ihmisiin liittyvät taloudelliset vastuut, kuten henkilöstökulut ja johtamisen, lakisääteiset vapaat, lomat ja sopimuskäytännöt. Sen ekologinen ulottuvuus ottaa huomioon käytössä olevat luonnonvarat, kiertotalouden ja yleisesti ekologisen ajattelun. 

APFI:n jäsenyritykset ovat järjestön toimintaperiaatteissa sitoutuneet mm. liikekumppaneiden reiluun kohteluun, avoimuuteen sidosryhmien kanssa sekä siihen, että yritykset pyrkivät toiminnassaan täyttämään alaan kohdistuvat eettiset, oikeudelliset, kaupalliset ja julkiset odotukset.

Ekologisesti kestävän kehityksen strategia av-alalle

Vuonna 2021 APFI alkoi luomaan kotimaiselle av-alalle kestävän kehityksen strategiaa sidosryhmiensä kanssa. Tarkoituksena on kehittää elokuva- ja tv-alalle toimenpiteitä, jotka vastaavat globaalin Agenda2030-toimintaohjelman tavoitteisiin. Strategian teko alkoi alan ekologisuuden nykytilaa selvittävällä kansallisella yhteistyöllä, jonka puitteissa on muun muassa julkaistu kaksi tilastoa kotimaisten tuotantojen ekologisuudesta. 

Katso lisää