Sosiaalisella kestävyydellä tarkoitetaan hyvinvoinnin edellytysten säilymistä ja vahvistamista jälkipolville. Yritysvastuun kontekstissa sosiaalisella vastuulla viitataan yrityksen toimien vaikutuksiin henkilöstöön, sidosryhmiin ja yhteiskuntaan. Sosiaalisesti vastuullisen toiminnan lähtökohtana on ihmisarvon ja yksilön kunnioittaminen. Keskeistä ovat etenkin ihmisoikeudet, kuten oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, syrjimättömästi ja yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Kulttuurinen vastuu ottaa lisäksi huomioon eri kulttuureihin liittyvät tavat, perinteet ja kielet.
Sosiaalisesti vastuullinen johtaminen huomioi sosiaalisen ja kulttuurisen vastuullisuuden arvot ja näkee työntekijän pitkällä aikavälillä lisäarvona yritykselle. Vastuullisesti johdetussa yrityksessä työntekijät voivat hyvin; he ovat motivoituneita, luovia ja sitoutuneita. Pitkällä aikavälillä tämä lisää yrityksen kilpailukykyä, kannattavuutta ja positiivista mielikuvaa.
APFI:n toiminnassa sosiaalisesti kestävää kehitystä edistetään mm. tuottamalla tietoa toimialasta, tarjoamalla koulutusta sekä erilaisten kehityshankkeiden avulla. APFI:n jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan toiminnassaan työnantajan lakisääteisiä velvoitteita sekä APFI:n toimintaperiaatteita, joihin kuuluu mm. jokaisen yksilön arvon kunnioittaminen, työhyvinvoinnin edistäminen, työntekijöiden reilu kohtelu ja se, ettei työpaikoilla suvaita minkäänlaista häirintää tai syrjintää. APFI:n havaintolomakkeella voi ilmoittaa, mikäli jäsenyritys ei ole noudattanut toimintaperiaatteita tai on esimerkiksi jättänyt puuttumatta väärinkäytöksiin tai häirintään.
Avaus-vastuullisuushankkeessa on vuosina 2023–2025 keskitytty etenkin yhdenvertaisuuden, työhyvinvoinnin sekä vastuullisen johtamisen edistämiseen av-alalla.