Ekologisesti kestävä kehitys

Kansallista yhteistyötä vuodesta 2021

Yhtenä kestävän kehityksen strategian tavoitteena on ollut selvittää ja kehittää kotimaisen elokuva- ja tv-alan ekologisuutta sekä pienentää toimialan negatiivisia ympäristövaikutuksia. 

Vuosina 2021–2024 ekologisen kestävyyden työtä ovat osarahoittaneet av-alan keskeisimmät sidosryhmät: 

Yle
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Suomen elokuvasäätiö SES
Televisioakatemia
Business Finland Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin 
Helsingin kaupunki
Forssan kaupunki
Pohjois-Suomen elokuvakomissio
Lapin elokuvakomissio
Länsi-Suomen elokuvakomissio
Itä-Suomen elokuvakomissio
Kaakon elokuvakomissio
Film Tampere
Ahvenanmaan elokuvakomissio
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme
Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry 

Vuonna 2024 APFI sai av-alan ekologisuuden edistämiseksi avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta. Uudessa hankkeessa APFI tulee muun muassa selvittämään kotimaisten elokuva- ja tv-sisältöjen ekologisuutta sekä edistämään toimia ekologisuuden parissa digitalisaation ja kansainvälistymisen kautta. Hanke kestää 31.8.2025 saakka.

Vasemmassa reunassa Euroopan unionin lippu, jossa sinisellä pohjalla ringissä 12 keltaista tähteä, ja oikealla lipun vieressä teksti Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Työkaluja tuotannoille

APFI tekee yhteistyötä kahden tuotantojen ja tuotantoyhtiöiden ekologisuuden edistämiseen keskittyvän toimijan kanssa. Yhteistyöt on jatkuvat ainakin 31.12.2025 asti. 

APFI on tehnyt yhteistyötä britannialaisen, voittoa tavoittelemattoman albert-järjestön kanssa vuodesta 2021. Tuotannoille ilmaiset albert-työkalut ovat hiilijalanjälkilaskuri sekä sertifikaatti. Suomenkieliset albert-koulutukset jatkuvat vuonna 2025, päivämäärät tarkentuvat myöhemmin. Englanninkieliset koulutukset löytyvät täältä.


Vuonna 2025 yhteistyötä tehdään myös norjalaisen
Green Producers Club:n kanssa. Green Producers Tool -työkalu on hiilijalanjälkilaskuri, jota voi käyttää niin tuotanto kuin tuotantoyhtiö. Suomalaisille av-alan yrityksille työkalut ovat -50 % vuoden 2025 loppuun. Hinnasto löytyy täältä.

Tilastot ja selvitykset

APFI on julkaissut kahdet tilastot kotimaisten tuotantojen ekologisuudesta:

Tilastot on koostettu albert-työkaluja käyttäneiden tuotantojen osalta, ja niissä tarkastellaan niin fiktiivisten kuin ei-fiktiivisten tuotantojen eri osa-alueiden tilannetta, esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen sekä energiankulutuksen osalta. Keväällä 2023 julkaistu raportti oli Suomen ensimmäinen aihetta käsittelevä julkaisu. Syksyllä 2024 julkaistu raportti vertaili ensimmäistä kertaa myös eri tuotantotapoja ja genrejä. Tilastot osoittavat kotimaisten tuotantojen päästöjen olleen keskimäärin 6,5 tCO₂e/h, joista valtaosa syntyy logistiikasta.

Kotimaisten av-alan toimijoiden ekokatsaus 2024 ” kertoo, mitä työ ekologisuuden parissa tarkoittaa kotimaisen elokuva- ja tv-alan eri tasoilla. Raportti koostaa ensimmäistä kertaa tietoa Suomen av-alan ekohistoriasta sekä jakaa tietoa siitä, mitä alan keskeiset sidosryhmät tekevät ekologisuuden edistämiseksi omassa työssään. Julkaisun mukaan vaikka lukuisia käytännön toimia jo tapahtuu, ne eivät toistaiseksi riitä esimerkiksi alan kokonaispäästöjen hahmottamiseen. Monet suomalaiset tilaajat ja rahoittajat ovat valmiita asettamaan ekologisuuden kotimaisten tuotantojen rahoituksen kriteeriksi – elleivät niin jo tee.

Yhteystiedot

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Anne Puolanne

Kestävän kehityksen hankepäällikkö

anne.puolanne@apfi.fi

Puh. +358 50 3876 380