Ekologinen kestävyys

Kestävän kehityksen strategian tavoitteena on selvittää kotimaisen elokuva- ja tv-alan ekologisuutta sekä pienentää toimialan negatiivisia ympäristövaikutuksia. Ensimmäiset tilastot tuotantojen ekologisuudesta on julkaistu vuoden 2022 osalta, raportit löytyvät oikealta.

Suomessa on otettu käyttöön kansainvälinen, elokuville ja tv-ohjelmille suunnattu albert-ympäristöjärjestelmä, jonka avulla kotimaiset tuotantoyhtiöt voivat keskittyä tuotantojensa ekologisuuteen. Albertin kautta tuotantoyhtiöt saavat käyttöönsä hiilijalanjälkilaskurin sekä mahdollisuuden tavoitella tuotannolle ympäristösertifiointia. Albert-koulutukset ja työkalut ovat tuotantoyhtiöille ilmaisia. (Päivitys 02/2024 – luethan tiedoksi-osion alta!)

APFI järjestää ilmaisia albert-ympäristökoulutuksia suomeksi ja englanniksi. Kaksituntinen verkkokoulutus on avoinna kaikille. Koulutusten ajankohdat löydät täältä

Mikäli tuotantoyhtiö haluaa tavoitella tuotannolle ympäristösertifiointia, vastuullisuustyö tulee aloittaa esituotantovaiheessa, ajoissa ennen kuvauksia. Tuotanto voi käyttää hiilijalanjälkilaskuria vaikkei se tähtäisi ympäristösertifiointiin.

Albert-työkalut on suunnattu ammattituotannoille. Ota yhteyttä ao. sähköpostiin saadaksesi tuotantoyhtiölle albert-käyttäjätunnukset. Jos tuotantoyhtiösi on jo kirjautunut albertin online-järjestelmään, ota yhteyttä tuotantoyhtiön ”admin-henkilöön” saadaksesi henkilökohtaiset tunnukset.

albert-ympäristöjärjestelmää koskevat yhteydenotot: albert@apfi.fi

*************
Tiedoksi 02/2024 – sopimus päättyy, jatkotoimenpiteet suunnitteilla

APFI yhteistyökumppaneineen sopivat yhteistyöstä albertin kanssa 1.7.2021–30.6.2024. Kevään ajan käydään keskusteluja jatkotoimenpiteistä eli miten työtä ekologisuuden parissa kannattaa tulevaisuudessa jatkaa ja organisoida Suomessa.

Alkuvuoden 2024 APFI on albertin puitteissa resurssi kuten ennenkin, mutta heinäkuusta 2024 eteenpäin yksityiskohdat ovat vielä auki. Jos APFI:n/toimialan ja albertin yhteistyö ei jatku, albert on vahvistanut, että heinäkuusta eteenpäin tuotantoyhtiöt voivat vapaasti käyttää hiilijalanjälkilaskuria kuten ennenkin, mutta sertifikaatin tavoittelu ei ole mahdollista, ellei tuotantoyhtiöllä itsellään ole sopimusta suoraan albertin kanssa.
*************

Yhteistyökumppanit
Työtä ekologisen kestävyyden edistämiseksi mahdollistavat yhteistyökumppanit, jotka paitsi rahoittavat myös sitoutuvat työhön:
Yleisradio
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Suomen elokuvasäätiö SES
Televisioakatemia
Business Finland
Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin

Helsingin kaupunki
Forssan kaupunki
Pohjois-Suomen elokuvakomissio
Lapin elokuvakomissio
Länsi-Suomen elokuvakomissio
Itä-Suomen elokuvakomissio
Kaakon elokuvakomissio
Film Tampere
Ahvenanmaan elokuvakomissio
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME
Audiovisuaalisen alan tekijät AVATE ry (käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden yhteinen ammattiliitto)

Strategian käynnistysvaihetta 02-08/2021 tuki Opetus- ja kulttuuriministeriö.