Korvaukset

APFI maksaa av-tuotantoyhtiöille korvauksia elokuva- ja av-tuotantojen julkisesta esittämisestä ja opetustallennuksesta, tv-ohjelmien edelleen lähettämisestä ja verkkotallennuksesta sekä tilittää tuotantoyhtiöiden osuuden hyvitysmaksuvaroista. Korvausten maksun edellytyksenä on asiakassopimus APFI:n kanssa. Korvauksia ei makseta mainoselokuvista. 

Korvauksia maksetaan tuotannoille, jotka oikeudenomistaja on rekisteröinyt APFI:lle. Tilitys tehdään APFI:n tilitysohjesääntöjen mukaan. Kaikkien tuotantojen korvaukset pyritään maksamaan oikeudenhaltijoille. Tunnistamattomien (ja ei-asiakkaiden) teosten listat päivittyvät säännöllisesti APFI:n verkkosivuille. Mikäli oikeudenomistaja löytää listoilta omia tuotantojaan, ne kannattaa rekisteröidä APFI:lle mahdollisimman pian.

Jos oikeudenomistajaa ei kuitenkaan tunnisteta tai tavoiteta, jakamatta jääneet varat lisätään 3 vuoden kuluttua lähetysvuodesta seuraavaan saman käyttölajin tilitykseen, tai jos jakamatta jääneitä varoja on paljon, ne maksetaan jälkitilityksenä tunnistetuille oikeudenomistajille. Korvauksia ei voida maksaa jos oikeudet ovat ristiriidassa (kaksi tai useampi osapuolta ilmoittaa samat oikeudet ko. teokselle). Tällöin korvaukset jäädytetään kunnes ristiriita on ratkaistu. 

Korvauslajit

  • Hyvitysmaksu- ja opetustallennuskorvaukset

    Hyvitysmaksu on hyvitystä teoksen (elokuva, tv-ohjelma) kopioimisesta/lataamisesta yksityiseen käyttöön, ja se maksetaan valtion budjetista. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää vuosittain tuotantoyhtiöille kuuluvan osuuden hyvitysmaksusta. 

    Opetustallennussopimus mahdollistaa ohjelmien tallentamisen opetuskäyttöä varten YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE Fem sekä MTV3 -kanavilta. Em. kanavien ohjelmia saa myös esittää YLE Areenasta ja YLEn Elävästä arkistosta. Sopimus tehdään Opetushallituksen kanssa, joka maksaa korvauksen valtion budjetista oppilaitosten puolesta. Opetustallennuksella tarkoitetaan teostyyppikohtaista tallentamista, joka todennetaan Opetushallituksen, APFI:n ja Kopioston teettämällä kyselytutkimuksella. 

    Hyvitysmaksu- ja opetustallennuskorvaukset maksetaan tuotantoyhtiöille APFI:n hallituksen hyväksymien tilitysohjesääntöjen mukaisesti. Teoksen korvaussumman suuruuteen vaikuttavat teostyyppi, kesto, esityskanava ja käyttö. Korvaukset maksetaan viimeistään syyskuun loppuun mennessä edellisen vuoden tv-ohjelmatietojen perusteella. Ennen korvausten maksua tuotantoyhtiöille lähetetään raportti ohjelmatietojen tarkastamista varten. 

  • Elokuvien opetuskäytön ja muun ei-kaupallisen julkisen esittämisen korvaukset

    APFI:lla on yhteistyösopimus Elokuvalisenssin kanssa, joka myöntää kotimaisten elokuvien esityslupia (sekä kertalupia että vuosilupia) opetuskäyttöön ja muuhun ei-kaupalliseen julkiseen esittämiseen. Lupamyynnin piiriin soveltuvat elokuvat listataan yhteistyössä elokuvatuottajien ja APFI:n kanssa: tuottajalta pyydetään nimenomainen lupa lisätä elokuva Elokuvalisenssin palveluun. APFI maksaa korvaukset luvanhakijoilta saatujen käyttötietojen perusteella 1-3 vuoden välein.  

  • Verkkotallennuskorvaukset (nPVR)

    Verkkotallennuspalvelun (nPVR) avulla kuluttaja voi katsella valitsemiaan televisio-ohjelmia operaattorin tekemästä tallenteesta suoratoistona televisiolähetyksen jälkeen. APFI sopii verkkotallennuksesta palveluja tarjoavien operaattorien kanssa. Palveluntarjoajien verkkotallennustariffeista löytyy tietoa täältä.  

    Verkkotallennuskorvaukset perustuvat ohjelman kestoon ja tallennuskertoihin. Korvauksia maksetaan kaikista yli 300 kertaa tallennetuista ohjelmista. Korvauksia maksetaan seuraavilta kanavilta: YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem, YLE Teema, MTV3, Nelonen, Sub, LIV, JIM, AVA, HERO, TV5, Kutonen, FRII, FOX, TLC, TV5 ja National Geographic Channel. Korvaukset maksetaan tilityssääntöjen mukaisesti kerran vuodessa.  

     

     

     

  • Edelleenlähetyskorvaukset

    Edelleen lähettäminen on televisio-ohjelmien jakelua kaapeli- ja yhteisantenniverkoissa. Korvaus määräytyy ohjelman keston ja katsojaosuuden perusteella. Korvaukset tilitetään yhteistyössä kansainvälisen tuottajajärjestön AGICOAn kanssa. 

    Edelleenlähetyskorvauksia maksetaan myös ulkomailta. APFI tilittää korvauksia 1-2 kertaa vuodessa. 

Konfliktien ratkaisu

APFI selvittää tapauskohtaisesti teosten oikeuksien konflikteja (=kaksi tai useampi osapuolta ilmoittaa samat oikeudet ko. teokselle) kansainvälisten tuottajajärjestöjen, kuten AGICOAn kanssa. Selvittely aloitetaan tarkistamalla oikeuksien tilanne kotimaiselta tuotantoyhtiöltä. Mikäli tuotantoyhtiö ei reagoi APFI:n lähettämään selvityspyyntöön, teoksen oikeudet poistetaan kansainvälisestä tietokannasta (jolloin myöskään korvauksia ulkomailta ei makseta). Mikäli molemmat osapuolet ilmoittavat säilyttävänsä oikeutensa, edetään konfliktin ratkaisun toiseen vaiheeseen, jossa tarvitaan sopimuksia todisteeksi. 

Konflikti syntyy useimmiten silloin, kun tuottaja ei ymmärrä luovuttavansa tekijänoikeusjärjestöjen korvauksia levittäjälle. Kun levitys- tai tuotantosopimuksessa puhutaan esimerkiksi ”retransmission rights”, ”secondary rights”, ”educational use”, ”private copy” tai ”all rights” ilman lisämääreitä, niin levittäjä siirtää nämä korvaukset kulkemaan itsensä kautta. Levittäjä käyttää samalla tavalla AGICOAn palveluita kuin APFI, mutta ottaa oman palkkionsa korvauksista. 

Mikäli teosta ei ole rekisteröity APFI:lle, oikeuksista ei myöskään ole tietoa kansainvälisessä teostietokannassa. Mikäli joku muu, esimerkiksi yhteistuottaja on rekisteröinyt teoksen, kaikki kansainväliset korvaukset ohjautuvat automaattisesti sinne. Tuotantoa rekisteröitäessä oikeudet tulisi ilmoittaa territorioittain prosenttiosuuksin. 

Asiakkaiden valitusmahdollisuus

APFI kehittää jatkuvasti toimintaansa ja toimintamalliaan. Toiminnassaan APFI noudattaa voimassaolevaa lainsäädäntöä kuten tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista annettua lakia.

APFI vastaa jäsentensä, edustamiensa oikeudenhaltijoidensa sekä muiden yhteishallinto-organisaatioiden kysymyksiin ja valituksiin mahdollisimman pikaisesti. Valitusasiat APFI käsittelee mahdollisimman pikaisesti ja antaa siihen perustellun kirjallisen vastauksensa.

APFI:n toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus. Henkilöllä, joka katsoo APFI:n toiminnan loukkaavan hänen oikeuksiaan tai oikeutettuja intressejään, on oikeus tehdä toimenpidepyyntö Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Mahdolliset erimielisyydet APFI:n ja toisaalta oikeudenhaltijan tai käyttäjän välillä pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvotteluteitse. Mikäli kyseessä on tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista annetun lain alaisuuteen kuuluvasta asiasta ja yhteisymmärrystä ei saavuteta neuvotteluteitse, määräytyy oikeuspaikka em. lain 67 §:n mukaisesti.