Av-tuotantokannustimen tilanne

Päivitys 16.10.2023
Av-kannustimelle sittenkin rahoitus valtion vuoden 2024 talousarvioesitykseen

Työ- ja elinkeinoministeriö on varmistanut audiovisuaalisten tuotantojen kannustinrahoituksen valtion vuoden 2024 talousarvioesityksen puitteissa. Rahoitus on enintään 10 milj. euroa.

Lue koko uutinen: https://tem.fi/-/av-kannustimelle-sittenkin-rahoitus-valtion-vuoden-2024-talousarvioesitykseen

Lisää uutisartikkeleita aiheesta:

Helsingin Sanomat 16.10.2023: Av-kannustimelle sittenkin rahoitus ensi vuoden budjettiin: ”Onneksi viesti meni ajoissa perille”

Journalisti 16.10.2023: Av-tuotannoille sittenkin tuotantokannustin

 

***

13.10.2023

Kuten mediassa on laajasti uutisoitu, av-tuotantokannustimen budjetti vuodelle 2024 oli tipahtanut pois lopullisesta budjettiriihen jälkeisestä versiosta, vaikka TEM oli esittänyt sekä lisäpottia tähän syksyyn että isompaa myöntövaltuutta ensi vuodelle. APFI on käynyt viimeiset viikot tiivistä keskustelua hallituspuolueiden edustajien kanssa ja kerännyt vielä tarkempaa dataa kannustimen vaikuttavuudesta.

Kannustininstrumenttien kehittäminen luovalla alalla on kirjattuna hallitusohjelmaan ja hallituspuolueista on asialle edelleen vahva tuki. Elinkeinoministeri Wille Rydman (PS) on todennut 11.10. eduskunnan täysistunnossa sekä avustajansa välityksellä medialle, että he pyrkivät ministeriössä edelleen löytämään kannustimelle resursseja ensi vuodelle ja että kannustin on osoittautunut varsin tehokkaaksi. Myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (KOK) totesi perjantaina 6.10. Music x Media-tapahtuman ministeritentissä, että kannustimilla pystytään tuomaan moninkertaisesti lisää euroja Suomeen ja että ”tuontantokannustin on todistetusti hyvä malli ja sitä pitää pyrkiä laajentamaan”.

Nyt onneksi näyttää, että nämä ministeriön toimenpiteet voivat mahdollistaa sen, että kannustimen rahoitus korjataan marraskuun täydentävässä talousarviossa ja kannustinhaku aukeaisi taas 1.1.2024.  Toivottavasti aiheen nyt saama laaja näkyvyys ja tuki eri puolueista mahdollistaa myös instrumentin vakiinnuttamisen TEM:n menokehykseen jatkossa, jotta näiltä jokavuotisilta epäjatkuvuuskohdilta vältyttäisiin.  

Dataa ja lisätietoja kannustimen vaikuttavuudesta löytyy TÄÄLTÄ.

APFI tiedottaa tilanteen kehittymisestä.

 

Uutisartikkeleita aiheesta:

Helsingin Sanomat 9.10.2023: Kolaus alalle: hallituksen budjetissa ei ole euroakaan elokuva- ja tv-alan tuotanto­kannustimelle

Iltasanomat 13.10.2023: Yksittäinen alle 10 miljoonan leikkaus herättää suurta vastustusta, vastuu­ministeri Rydmankin harmissaan – ”Syksy on menetetty”

+358 50 3450 056
Laura Kuulasmaa Toiminnanjohtaja / Executive Director