Kotimaisen elokuva-alan ammattilaispalkinnot jaettiin Helsingissä

Kuva: Alejandro Lorenzo

Elokuva-alan järjestöjen palkinnot jaettiin torstaina 27.9. Helsingissä G Livelabissa pidetyssä palkintojuhlassa. Palkintojen saajat ovat alan ammattilaisten keskuudestaan valitsemia. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin kanssa.

Juhlassa jaettiin seuraavat kymmenen palkintoa: Animaation sankari, Selkäranka -palkinto, Vuoden dokumenttielokuvateko, Vuoden elokuvanäyttelijä, Vuoden elokuvaohjaaja, Vuoden elokuvatuottaja, Vuoden käsikirjoittajakollega, Vuoden suunnittelija, Vuoden työtoveri ja Reiluin työnantaja, Vuoden Valo sekä Vuoden kannustavin rahoittaja.

Animaatiokilta jakoi Animaation sankari –palkinnon Eija Saariselle, joka on tehnyt pitkäjänteisen työn sekä pedagogisena mahdollistajana, että taideanimaation puolestapuhujana. Saarinen on myös nostanut suomalaista animaatio-osaamista ahkerasti esille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Women in Film & Television Finland WIFT halusi jakaa Selkäranka-palkinnon teoista, joilla korjataan alan vääristyneitä rakenteita. Palkinto jaettiin Tarja Savolaiselle (tutkimus Sukupuolten tasa-arvosta elokuvatuotannossa, 2017) ja Jaana Paanetojalle (selvitys ”Häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu elokuva- ja teatterialalla”, 2018).

Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinnon sai Harri Römpötti kirjastaan ”Sanokaa mitä näitte – suomalaisen dokumenttielokuvan tekijät kertovat”, joka esittelee suomalaisia dokumenttielokuvantekijöitä ja suomalaisen dokumenttielokuvan monimuotoisuutta mukaansatempaavasti ja helposti lähestyttävällä tavalla. Palkinnon jakoi Dokumenttikilta.

Vuoden elokuvanäyttelijä –palkinnon voitti Matti Onnismaa, jota palkinnon jakanut Suomen Näyttelijäliitto kuvaili karismaattiseksi näyttelijäksi sekä reiluksi ja sydämelliseksi työkaveriksi. Näyttelijä – joka itseään esiintuomatta – tukee aina työllään vain kokonaisuutta, ansaitsee arvostusta hienosta pääroolistaan Armomurhaajassa.

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO äänesti Vuoden elokuvaohjaajaksi AJ Annilan, jota luonnehdittiin paitsi lahjakkaaksi ja ammattitaitoiseksi ohjaajaksi, myös hyväksi esimieheksi.

APFI:n jäsenten äänestämän Vuoden elokuvatuottaja –palkinnon saivat Teemu Nikki ja Jani Pösö elokuvastaan Armomurhaaja. Kollegat arvostivat Nikin ja Pösön sitkeää, omaleimaista ja kovaa työtä, jolla on luotu omaehtoisesti poikkeuksellinen suomalainen elokuva. Toisena palkintona APFI jakoi Tunnustuspalkinnon tuottaja Miia Haavistolle näkemyksellisestä, pelottomasta ja innostavasta otteesta tuottajan työssä.

Käsikirjoittajien kilta valitsi Vuoden käsikirjoittajakollegaksi Raija Talvion, ja luonnehti valintaa näin: ”Raija Talvio on paitsi älykäs ja hieno kirjoittaja, myös loistava opettaja. Hän on tehnyt paljon työtä tasa-arvoisemman elokuva- ja tv-alan puolesta sekä käsikirjoittajien aseman parantamiseksi muun muassa Käsikirjoittajien killassa, Sunklossa sekä Women in Film & Television Finlandissa.”

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP jakoi Vuoden suunnittelija –palkinnon Markku Pätilälle, jonka taiteellinen käsiala on rikastuttanut katsojien visuaalista kokemuspiiriä monissa toisistaan poikkeavissa tuotannoissa.

Vuoden työtoveriksi Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET valitsi grip Juha Niskan, jolla on aina ystävällinen asenne ja reilu meininki, ja joka on toiminnallaan ja esimerkillään pyrkinyt edistämään hyviä, turvallisia ja oikeudenmukaisia työoloja alalla. Vuoden reiluimpana työnantajana SET palkitsi Valofirma-konsernin. Valofirmassa tehdään tietoisesti työtä työntekijöiden hyvinvoinnin ja stressinhallinnan puolesta. Esimiehet ovat kannustavia ja rohkaisevat puhumaan, mikäli työssä kohtaisi epäasiallista käytöstä joko asiakkaiden tai muiden työntekijöiden toimesta.

Vuoden Valo –tunnustuspalkinnon sai työpari Rauno Ronkainen / Ville Penttilä. Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C. myönsi palkinnon elokuvan Ikitie kuvauksen ja valaisun vaativan tekniikan käytön taiteellisesta onnistumisesta.

Alan järjestöistä koostuva Avain-ryhmä palkitsi Vuoden kannustavimpana rahoittajana Elisa Viihteen Laura Kuulasmaan. Kuulasmaa on nostanut suomalaisen laatudraaman näkyvyyttä kansainvälisesti ja kotimaassa, sekä suhtautuu luovan alan tekijöihin kannustavasti ja positiivisesti.