Luovien alojen yhteistyötä suurtapahtuma SXSW:ssä Yhdysvalloissa

TIEDOTE, julkaisuvapaa heti

Music Finland, Suomen elokuvasäätiö, Audiovisual Producers Finland – APFI sekä AGMA – Luovien alojen agentit ja managerit esiintyvät yhdessä Business Finlandin organisoimassa Suomen paviljongissa South by Southwest 2021 -verkkotapahtumassa 16–20.3.2021. Yhteisellä, luovia aloja esittelevällä osastolla tuodaan esille suomalaisia tekijöitä ja sisältöä sekä esitellään Suomea tuotantomaana. Vuotuinen suurtapahtuma, jossa nähdään upeita puhujia, näytöksiä, seminaarisisältöjä ja kohtaamisia SXSW-festivaali on kansainvälinen luovan talouden alojensa huipuilta.

Music Finland tuottaa yhdessä Genelecin kanssa tapahtumaan ”The Showcase Must Go On” -nimellä kulkevan virtuaalisen showcase-keikan. Showcasessa esiintyy kolme suomalaista artistia: nykykansanmuusikko, säveltäjä ja harmonikkataiteilija Antti Paalanen, menestyksekäs elektronisen musiikin dj ja tuottaja Yotto sekä valovoimainen laulaja-lauluntekijä ja poptähti ALMA. Luovana ohjaajana toimii Jesse Auersalo, joka yhdistää tuotannossa perinteisen videokuvan, erikoistehosteet ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävät tilat uudentyyppiseksi musiikkivientikonseptiksi. Virtuaali-showcasen tarkoituksena ei ole yrittää korvata livekokemusta tai tehdä perinteistä musiikkivideota, vaan löytää digitaalisuudesta lisäarvoa monimuotoisen suomalaisen musiikin esittelemiseen. Sen keskiössä ovat suomalainen metsä ja luonnon monimuotoisuus: temaattinen kokonaisuus on rakennettu Suomen paviljongin kattoteemojen, kiertotalouden ja innovatiivisen puun ympärille.

SXSW:ssa yleisöjä tunnetusti kiinnostaa elokuva, joka haastaa ja yllättää katsojan. Tänä vuonna ohjelmistossa on mukana Hannaleena Haurun Fucking with Nobody. Elokuvassa näkyy sekä Haurun vahva oma ääni että toisaalta ryhmätyön ilo. Satiirinen katse nuorten aikuisten ihmissuhteisiin ja sosiaaliseen mediaan resonoivat tässä ajassa. Elokuva käsittelee myös sukupuolten tasa-arvoa elokuva-alalla, mikä on edelleen ajankohtainen keskustelu niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Suomalainen omaperäisyys vetoaa – viime vuosina festivaalilla on nähty mm. hevikomedia Hevi reissu (2018), pohjoinen draamakomedia Aurora (2019) ja kauhuelokuva Bodom (2017).

Elokuvasäätiö tekee festivaalilla yhteistyötä Audiovisual Producers Finlandin eli APFI:n kanssa: yhteistyö on hieno mahdollisuus luoda positiivista kuvaa Suomen koko elokuva-alasta, sillä SXSW tarjoaa hyvät mahdollisuudet tapahtumassa esitetyille elokuville päästä laajemmalle festivaalikierrokselle Yhdysvalloissa. Suomen elokuvasäätiöstä on kehittynyt vuosien varrella yksi APFI:n tärkeimmistä yhteistyökumppaneista vienninedistämisponnistuksissa av-alalla. Luovien alojen tavoittaessa kansainvälistä menestystä ja yleisesti alojen kansainvälistymistä, ovat mahdollisimman kattavat yhteistyömahdollisuudet oleellisessa osassa.

Luovien alojen agentit ja managerit – AGMA on ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan markkinoilla pilotoimalla messuosastoa, jota tarjotaan luovien alojen yrityksille ja AGMA:n jäsenyrityksille. AGMA tuottaa myös Creative Finland -hankkeen kanssa yhteistyössä festivaalipaviljonkiin videon, jolla esitellään suomalaista luovuutta ja luovaa mindsettiä. AGMA:n monialaisen osaston tarkoituksena on kartoittaa keinoja, joilla tuoda yritysten potentiaalia Pohjois-Amerikan markkinoille, saada niille näkyvyyttä SXSW:ssä sekä esitellä suomalaisia luovia osaamisaloja ennakkoluulottomasti.

Luovien alojen tekijäkunnat, yritykset, organisaatiot ja koko Suomi ovat globaalimarkkinoiden mittakaavalla pieniä, joten kaikki alat ovat sekä näkyvämpiä että helpommin lähestyttävämpiä yhdistyessään eri sektoreilla. SXSW 2021 on yksi esimerkki siitä, missä luovien alojen järjestäytynyt yhteistyö lujittaa koko alan jalansijaa kansainvälisessä ympäristössä.

Kaisa Rönkkö
toiminnanjohtaja, Music Finland
+358 40 8674216
kaisa.ronkko@musicfinland.fi

Marjo Pipinen
viestintäasiantuntija, Suomen elokuvasäätiö
+358 9 6220 3020
marjo.pipinen@ses.fi

Anni Wessman
kansainvälisten asioiden päällikkö, Audiovisual Producers Finland – APFI
+358 50 472 4148
anni.wessman@apfi.fi

Kati Uusi-Rauva
johtaja, Luovien alojen agentit ja managerit – AGMA
+358 40 865 8738
kati.uusirauva@agma.fi