Vuoden elokuvatuottajan palkinto Miia Haavistolle

Audiovisual Producers Finland – APFI ry:n jäsenet ovat äänestäneet keskuudestaan Vuoden elokuvatuottajaksi 2021 Miia Haaviston dokumenttielokuvastaan Lost Boys. Palkinto luovutettiin 10.1.2022. 

APFI:n jäsenet kuvailivat kollegaansa pelottomaksi ja monipuoliseksi tuottajaksi sekä taiteellisesti kunnianhimoiseksi tienraivaajaksi. Perusteluissa tuotiin esiin myös Haaviston moninaiset roolit niin rahoittajana, tuottajana, yrittäjänä kuin professorina. Kollegat ovat vaikuttuneina seuranneet Miian uran lisäksi myös tuotantoyhtiö Tekele Productionsin perustamista ja sen saamaa jalansijaa alalla. 

”Miia tuottaa edelleen Suomen kiinnostavimpia lyhytelokuvia, dokumenttielokuvia, uusien sekä kokeneiden tekijöiden pitkiä näytelmäelokuvia ja pian myös kansainvälisiä sarjoja. Lost Boys oli synkästä tarinastaan huolimatta valonpilkahdus koronavuosien kurittamissa elokuvateattereissa ja jää osaksi suomalaisen dokumenttielokuvan historiaa,” todettiin perusteluissa. 

Lost Boys -elokuvaa kollegat kuvailivat rohkeaksi ja uniikiksi teokseksi. Elokuva sai ensi-iltansa 25.9.2020, ja koronarajoituksista huolimatta se on noussut yhdeksi katsotuimmista kotimaisista dokumenttielokuvista, ohittaen myös edeltäjänsä Reindeerspottingin. 

“On hienoa saada tällainen yllätystunnustus tuottajakollegoilta. Kiitos! Tuottajien verkosto on tässä merkillisessä työssä minulle valtava voimavara ammatillisesti ja henkilökohtaisesti”, Miia kiitteli kollegoitaan. “Lost Boys -elokuva oli minulle teoksena monella tavalla eräänlainen vedenjakaja ja kasvun paikka. Se, että suuri yleisö löysi tämän monella tavalla vaativan teoksen keskellä alalle vaikeaa korona-aikaa oli ihmeellistä.” 

APFI:n järjestämässä jäsenäänestyksessä otettiin huomioon elokuvat, jotka ovat saaneet elokuvateatteriensi-iltansa 1.9.2020–31.8.2021 välisenä aikana. 

 

Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK ry:n (myöhemmin Elokuvatuottajat ry) vuonna 1997 aloittama perinne siirtyi vuonna 2018 audiovisuaalisen alan edunvalvontajärjestö APFI ry:lle. Palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaalle henkilötuottajalle. Valinnassa painotetaan mm. taiteellisia ansioita ja huomattavaa tuotannollista näkemystä ja hyvää ammattitaitoa. Palkinto jaettiin nyt 25. kerran. Aiemmin palkitut tuottajat on listattu APFI:n verkkosivuilla.

 

Lisätietoja: 

Lotta Koivisto 
etunimi.sukunimi@apfi.fi 
Audiovisual Producers Finland – APFI ry