Vuoden Musiikkioivallus -palkinnon shortlistalle kolme tv-sarjaa ja kolme dokumenttielokuvaa

TIEDOTE
17.8.2022
Gramex & Teosto

Vuoden Musiikkioivallus -palkinnon shortlistalle kolme tv-sarjaa ja kolme dokumenttielokuvaa

Ammattilaistuomaristo on nimennyt kuusi ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaehdokkaiksi. Voittaja julkaistaan 31.8.2022 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa.

Vuoden musiikkioivallus on Gramexin ja Teoston myöntämä uusi tunnustuspalkinto. Se kiinnittää huomion elokuviin ja televisio-ohjelmiin, joissa on käytetty musiikkia kekseliäällä ja erityistä lisäarvoa tuovalla tavalla.

Palkinnon saajaehdokkaina ovat kolme kotimaista tv-sarjaa: Aikuiset (Yellow Film & TV, ohj. Anna Dahlman), Mies, joka kuoli (ReelMedia, ohj. Samuli Valkama) ja Munkkivuori (Rabbit Films, ohj. Jani Volanen) sekä kolme dokumenttielokuvaa: Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja (Road Movies, ohj. Susanna Helke), Karaokeparatiisi (Napafilms, ohj. Einari Paakkanen) ja Maija Isola (Greenlit Productions, ohj. Leena Kilpeläinen).

Yhteensä palkintoehdokkaaksi haki 21 audiovisuaalisen alan teosta, jotka edustivat monipuolisesti eri lajityyppejä kuten pitkiä elokuvia, lastenohjelmia sekä erilaisia televisio-ohjelmia draamasarjoista realityihin. Esivalinnan, kuten varsinaisen voittajankin valinnan, tekee ammattilaisista koostuva tuomaristo.

”Mukaan ehdokkaaksi oli hakeutunut kiinnostava kattaus erilaisia aiheita, erilaisia teoslajeja ja eri näkökulmia. Mukana oli myös monenlaisia tapoja suhtautua musiikkiin – osa perinteisempiä, osa oivaltavampia. Kriteerinämme oli, että shortlistalle etsitään erityisesti teoksia, joissa musiikkia käytetään kekseliäästi,” kertoo tuomariston puheenjohtaja, toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen.

Tuomariston mukaan palkintoehdokkaiksi valituissa teoksissa hyödynnetään erityisesti musiikin tunnevoimaa.

”Listalle yltäneet av-teokset ovat korkeatasoisia ja niissä on käytetty musiikin tunnevoimaa hienosti. Toisaalta ne osoittavat kerronnan keinojen olevan usein pitkälti lajityyppien mukaista ja samalla paljastavat musiikillisen innovoinnin haasteellisuuden. Tuomaristo jäi kaipaamaan rohkeampia irtiottoja musiikin käytössä, mutta kiitti parhaissa teoksissa perinteisemminkin keinoin saavutettuja tuloksia,” kertoo Kinnunen tuomariston lausunnossa.

Palkinnon riippumattomaan tuomaristoon kuuluvat emeritusprofessori Henry Bacon, toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen, musiikkitoimittaja Anne Teikari sekä operatiivinen johtaja Anu Ubaud, joka on toiminut pitkään myös Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkönä. Raadin sihteerinä toimii Suomen Musiikkikustantajien toiminnanjohtaja Jari Muikku.

Musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto jakavat Vuoden musiikkioivallus -palkinnon 31.8.2022 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa. Iltagaalassa jaetaan myös muita av-alan tuotantopalkintoja. Tapahtuma järjestetään Original Sokos Hotel Triplan kokouskeskuksessa Pasilassa ja iltajuhlat tapahtumakeskus Koskenrannassa. Tapahtuman järjestää kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien yhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI ry.

 

Lisätietoja:

Kalle Kinnunen, tuomariston puheenjohtaja
kpkinnunen@gmail.com

Jari Muikku, tuomariston sihteeri
puh. 040 719 7480
jari.muikku@musiikkikustantajat.fi