Juoksuhaudantie

Draama, K-12

Juoksuhaudantie kertoo suuresta suomalaisesta unelmasta, omasta talosta ja sen hankkimisesta. Matti Virtanen on kotirintamamies. Hän kuuluu kotitöissä, ruoan laitossa ja vaipanvaihdossa tasa-arvoisen mieskuntonsa osoittaneeseen sukupolveen, joka ei ole koskaan sotinut. Vaimon mielestä hän on nössö kokkaaja, kunnianhimoton luuseri, jonka pitäisi “mennä siitä johonkin haisemasta”, liittyä miesporukkaan, johonkin rintamaan.

Yksi nyrkinisku erottaa Matin perheestään. Vaimo ottaa mukaansa lapsen ja lähtee. Mies, joka on luopunut unelmista ja haaveista ja jonka elämänsisältönä on ollut varastomiehen paikan säilyttäminen, makaronilaatikon ja pullataikinan onnistuminen ja vaimon ja tyttären tyytyväisenä pitäminen, huomaa olevansa tyhjän päällä. Matti päättää saada perheensä takaisin hankkimalla talon, oman kodin, punaisen tuvan. Omassa talossa asuu onnellinen perhe, ristiriitoja ja vaikeuksia ei ole, rauha, tasapaino ja ikuinen kesä vallitsee kuin aamiaismuromainoksessa. Päämääränsä saavuttaakseen Matti on valmis äärimmäisiin tekoihin. Hän päättää hankkia tarvittavat rahat – ja hän hankkii ne. Hän haluaa täydellisen, “ainoan oikean” talon ja sen hän myös tekee.

Matista tulee fanaatikko. Vastaantulevat pientalojen valvojat – kiinteistövälittäjät ja nurmikkojaan kunnostavat, savuavien kaasugrillien taakse piiloutuvat talonomistajat – kohtaavat pakkomielteen riivaaman miehen, joka uhkaa lainarahalla maksettua elämää. Tarina ajautuu väistämättömään tragikoomiseen loppuunsa. Matti saavuttaa unelmansa, mutta yksin. Side todellisuuden ja Matin oman todellisuuden välillä on katkennut.

Ohjaaja
Veikko Aaltonen
Tuotantovuosi
2004
Kieli
suomi
Pääosissa
  • Eero Aho
  • Tiina Lymi
  • Ella Aho
  • Kari Väänänen
Tuotantoyhtiö
Elotar Oy
Kesto
113 minuuttia