Freetime Machos

Dokumentti, Komedia, S

Matti loukkaa pikkurillinsä lumirugbyturnauksessa. Se sattuu niin saatanasti mutta Mikko ja muut joukkuekaverit vain nauravat hänelle. Tosi mies katkaisisi vähintään jalan – tai edes käden. Mutta että pikkurilli…

Oulun rugbyjoukkue on haasteen edessä. Jos pelit sujuvat yhtä nihkeästi kuin edellisellä kaudella, se tietää putoamista kakkosliigaan.

Nokia-pestin Suomeen huuhtoma britti Roger valmentaa pohjoisen rugbynoviiseja parhaansa mukaan mutta epätoivoa äänessään. Joukkueen puheenjohtaja ja primus motor Mikko puolestaan rekrytoi uusia pelaajia joukkueeseen – ainoana kiinnityksenään nuori espanjalaisnainen Ana. Ennen kauden alkua selviää, ettei Anan osallistuminen peleihin olekaan ihan mutkatonta, mutta se on joukkueen ongelmista pienin.

Mikon perhetilanteet muuttuvat ja vapaa-aika vähenee samalla kun Matti tarvitsisi parasta ystäväänsä enemmän kuin koskaan. Rogerin työpaikka Nokialla on uhattuna samalla kun Jarmo purkaa IT-maailmassa saamiansa kolhuja kirjaksi. Ystävyys, kestävyys, maksa ja huumorintaju joutuvat kovalle koetukselle kauden lähetessä loppuaan ja Mattikin ymmärtää, että vääntynyt pikkurilli oli lopulta aika pientä.

Freetime Machos tarjoaa harvinaisen esteettömän ja laajan näkökulman miesten perimmäisiin ajatuksiin. Kun isät, veljet ja poikaystävät lähtevät kotoa kaltaistensa matkaan, muuttuu mieli, kieli ja kulttuuri. Elokuva seuraa joukkuetta tappioissa, voitoissa ja ystävyydestä kumpuavassa rakkaudessa – pukuhuoneisiin ja saunailtoihin.

Matti, Mikko ja muut elokuvan keskeiset henkilöt ovat pohjoisen karun maan kasvatteja. Maan, jossa Kekkosta saa haukkua mutta ei Nokiaa. Jossa mies ottaa ennemmin puukon selkäänsä kuin valittaa naishuoliaan. Maan, jossa makuuhuone on suvunjatkamistehtävän mekaanista toteuttamista eikä nautintoja varten.

He ehkä tarkastelevat toistensa takapuolia mutta puhuvat syvällisesti naisista. Ja päinvastoin. Pohjimmiltaan nämä mörököllit ovat sympaattisia miehiä, osa-aikamachoja, joiden käteen istuu rugbypallon lisäksi imuri ja pölyhuiska. He ottavat nöyryytykset vastaan tyyninä ja ilon hetket nöyrinä. Heihin rakastuminen ottaa aikansa mutta maksaa vaivan.

Ohjaaja
Mika Ronkainen
Tuotantovuosi
2010
Kieli
suomi
Pääosissa
  • Matti Keränen
  • Mikko Koljanen
  • Jarmo Stoor
  • Roger Holden
Tuotantoyhtiö
Klaffi Tuotannot Oy
Kesto
87 minuuttia