Moro No Brazil (Sound of Brazil)

Dokumentti, S

Elokuva elämästä merten takana, joka etsii ihmisten tekemää musiikkia ja löytää musiikin ihmisten keskeltä. Mika Kaurismäki matkaa halki Brasilian pyrkien kertomaan brasilialaisen musiikin kehityksen historian 500 vuoden ajalta, sen alkulähteiltä aina nykypäivän funk-rytmeihin. Energian ja riemun ohella kuullaan toistaan uskomattomampia ihmiskohtaloita. Kaurismäki on itse elokuvansa kertoja ja matkamies 4000 kilometrin taipaleella, jonka varrella soivat lukuisat eri variaatiot sambasta ja bossanovasta, siellä kaikuvat frevo, embolada ja candomblé, sekä katumuusikoiden että paikallisten tähtien tulkitsemina.

Elokuvan alussa ohjaaja vaeltaa brasilialaisissa maisemissa oppaana mutta antaa matkan edetessä yhä enemmän elinvoimaisen musiikin puhua puolestaan. Musiikin ohella katsoja oppii hyvin paljon myös brasilialaisten aineellisesti köyhästä elämästä, joskin henkistä rikkautta heillä riittää. Eri musiikkilajit tuntuvat nivoutuvan lujasti alueiden historiaan, niiden uskonnollisiin riitteihin ja yhteisöjen moninaisiin perinteisiin.

Monille dokumentissa haastatelluille muusikoille musiikki on ollut pääsylippu pois kurjuudesta, keino välttää nälkää, asunnottomuutta, rikollisuutta, huumeita, prostituutiota. Joillekin taasen, kuten räätälille ja itseoppineelle muusikolle Walter Alfaiatelle, musiikki kumpuaa suunnattomasta palosta, yhtä suuresta rakkaudesta jota hän tuntee vaatteiden ompelemista kohtaan. Kolmisenkymmentä artistia hyvin erilaisin taustoin kertovat dokumentissa avoimesti elämästään ja musiikista. Monissa teksteissä kaikuvat protestilauluille luonteenomaiset julistukset, joissa piiskataan yhteiskuntaa, joka ajaa ihmiset kaduille ja ahdinkoon. Maan musiikilla on siis usein myös vakavaa sanottavaa.

Ohjaaja
Mika Kaurismäki
Tuotantovuosi
2002
Kieli
englanti, portugali
Pääosissa
  • Walter Alfaiate
  • Caju
  • Castanha
  • Seu Jorge
Tuotantoyhtiö
Marianna Films Oy
Kesto
100 minuuttia